- Regisztráció

CAPTURE – Megragadja a lényeget!

2020.12.15.

A Texecom, a Capture sorozattal, magasabb szintre emelte a diszkrét érzékelőkből felépülő vagyonvédelmi rendszereket.
Az új filozófiát követő felszerelési metodika, elsősorban telepítői szempontból változott, sokkal, de sokkal egyszerűbbé és gyorsabbá téve a telepítést.

Azonban nem csak felszerelési szempontból járnak új utakon, hanem az érzékelő fizikai kialakítása szempontjából is.
Lássuk, mik is ezek a fontos mérföldkövek az új technológiát képviselő eszközöknél!
 
Külső kialakítás
Lencsekialakítás
A sugároptikában (geometriai optikában) elért lencsefejlesztési eredményeiket építették be maradéktalanul a Capture eszközökbe. Az üzemszerűen nem eltávolítható optika (lencse) teljesen belesimul a fedélbe, akár egybeöntöttnek  is vélhetnénk.

A szabadalmi oltalom alatt álló multifókuszú lencse, minden Capture modell esetében fixen beépített, és külsőleg egységes megjelenésű. Az előző Texecom modellekhez képest, megduplázódott az optika által kialakított érzékelési pontok (érzékelési zónák) száma.
 
 
A Térlátó és a Folyosó (Függöny) karakterisztikák közötti váltáshoz nem kell lencsét cserélni, vagy szétbontani a fedlapba integrált részegységeket.

A fali szerelésű érzékelők maguk alá látó (tüköroptikás) zónáit mechanikusan válthatjuk át, kisállat immunis módba, ekkor a közvetlenül lefelé látó zónák inaktívvá válnak. Mennyezeti kivitelnél ez az átkapcsolás, értelemszerűen, nem használható.
 
Fedélkialakítás
Az érzékelő alapja, fali és mennyezeti kivitelnél is ugyanaz. Különbség az elektronikával és optikával egybeépített fedelek között van csak. Mennyezeti érzékelőnél kapunk egy plusz, felpattintható, hengerpalást alakú takarókeretet is, amitől „mennyezetivé" válik a megjelenése. Ez, ha akarjuk, gyakorlatilag el is hagyható.
 
 
A megoldás, amellett, hogy csökkenti a gyártási költségeket, gyorsítja a telepítés folyamatát is, hiszen elég egyfajta bekötést, felszerelést megjegyeznünk, mert bármely Capture kivitelnél ugyanúgy kell majd eljárnunk.
 
Tehát mind a falra szerelhető, mind pedig a mennyezetre szerelhető típusnak ugyanolyan az alapja, csak a külső fedél formája (fali: lekerekített téglatest; mennyezeti: hengerpalást) különbözik egymástól.
 
Egyedi logóval, szöveggel is kérhető
A fedélkialakítás nagyon érdekes jellemzője, hogy külön rendelhető a gyár által kivitelezett betétlap, melyen megjeleníthető céglogó, tetszőleges grafika, és/vagy szöveg. Ez egy átlátszó fedél alá kerül, így nem kopik le mechanikus behatásra sem.
Előnye, hogy nem kell előre berendelni hatalmas mennyiségű tamponnyomott, vagy szitázott előlapot a logóval, hanem online, 20-as csomagokban (átlátszó fedlap + nyomtatott betét) is megrendelhető a gyártótól.
Ehhez elég beregisztrálni a gyártó oldalán, majd emailben elküldeni a grafikát, és végül jóváhagyni az elkészült látványtervet.
 
Dizájnerek kihasználhatják arra is, hogy stílusában, megjelenésében az adott falborításhoz illeszkedjen a fedlap (pl. faerezetű, vagy fémhatású mintával is megnyomható).

 
Zavarvédelem – Többfrontos védelem
A Capture beépített jellemzője, a környezet (védett tér) folyamatos monitorozása, zavarok szempontjából. Ezen felül, a Capture kialakítása, az integrált fedéllel többféle védelmet is takar.
A már jól bevált digitális, automatikus hőkompenzáció és a fehér fény elleni hatékony védelem mellett, újfajta megoldások is bekerültek a zavarok elleni harc eszköztárába.
 
Sztatikus kisülés elleni védelem
A NYÁK lap teljes elrejtése hatékonyan véd, az esetleges sztatikus kisülések okozta elektronika-rongálódástól.
 
Rázva, nem keverve!
Az épületrészek folyamatos rezgése, különösen a mikrohullámú eszközöknél okozhat téves jelzéseket. A Capture vibrációálló fedélkialakítása ez ellen is véd.
 
Rovar- és porvédelem
Az optik és a piroelem is, egy teljesen tömített fedélben kapott helyet, így a rovarok okozta téves riasztások a Capture estében teljesen kizárható. Az idővel a piroérzékelőre lerakódó porréteg okozta érzékenységcsökkenéssel szintén nem kell számolni.
 
Erős fizikai behatások elleni védelem
Az érzékelőt érő, hirtelen ütés által kiváltott elektromos impulzusokat is szűri a Capture elektronikája (Anti-Jarring).
 
Automatikus érzékenység beállítás
A külső zavaró hatások okozta téves riasztások elkerülése érdekében, a Capture időről, időre a környezetéhez igazítja érzékenységét.
 
Szerelhetőség
Kizárt, hogy leejtsük a csavart!
Már a Capture szétszedése sem a hagyományos, „először eltávolítjuk a fixáló csavart" eljárás.
Itt ugyanis nincsen csavar, amit ki kellene tekernünk, mindössze egy zár van, amit könnyedén, negyed fordulattal elfordítva, levehetővé válik a fedél.
Visszaszerelés után újra lezárható.
 
 
Fedél levétele
A fedél, nem egy műanyaglap a Capture esetében, hanem a teljes előlap, optikával, elektronikával együtt. Ez egy mozdulattal lehúzható a hátlapról és a kapocssorról is.
Mivel a fedél teljesen egybeépült az elektronikával és a piroelemmel is, az eddig megszokottakhoz képest,  jóval jobb a por- és rovarvédettsége az eszköznek, szinte nulla az esélye, hogy bármilyen szennyeződés, vagy rovar az érzékelőelem közelébe jusson.
Ugyanígy kizárt, hogy az elektronikához hozzáérjünk, vagy véletlenül megsérthessük.

Hátlap felszerelése
A teljesen sík felszerelési felülettel szolgáló hátlapon rengeteg előkészített, kikönnyített lyuk található a felcsavarozáshoz és a kábel bevezetéséhez, bármilyen szögben, vagy felületre is szereljük fel az érzékelőt.
 
Bekötés
Sosem hagyjuk el többé a bekötési leírást!
Már a papírdoboz fülén is találunk egy letéphető segítséget, hogy ne kelljen bekötési ábrákat keresgélnünk, de magára  a belső burkolatra is rágravírozták a bekötéshez, beállításhoz szükséges információkat, így azok örökre ottmaradnak, ha 10 év múlva újra át kellene nézni a teljes rendszerbekötést, akkor sem kell keresgélni az archívumban a dokumentumokat.
A sorkapocsra is rákerültek ugyanazok a jelölések, mint a fedélre, így csak a megfelelő helyekre kell beszorítani a vezetékeket, a kiosztással összhangban.
A hibázás lehetőségének minimalizálása érdekében, arra is gondoltak, hogyha levesszük az elektronikát a sorkapocsról, akkor az 180°-kal elfordul (tükröződik), így ennek megfelelően jelölték fel, hogy ezen se kelljen gondolkodni a bekötés közben.
A sorkapocs billenthető, és egy mozdulattal ki is vehető a hátlapból, természetesen, szerszámot ez esetben sem kell használnunk.
A Capture megjelenésével véget ért egy korszak, amikor kész szenvedés volt a kábelek sorkapocsba tuszkolása, egy sötét, magas sarokban, fél lábon állva a létrán.
Kényelmesen, kézreállóan és gyorsan végezhetünk a kábelek kapocsba rögzítésével.

 
Bekötési logika
A lehető, leglogikusabb a bekötés is. Balról, jobbra haladva:
Testpont • +12 V • Zónabekötések • Szabotázsbekötések • LED távvezérlő szál.
 

Lezáróellenállás(ok), EOL
Bár régóta nem kell bajlódnunk már külön ellenállásokkal, itt még kényelmesebb lett a lezárás beállítása. Nagyméretű (kesztyűben is használható) csúszókapcsolóval választható ki a 6 lehetőség egyike, melyek között megtalálható az ellenállás nélküli mód is.
 
Beállítási lehetőségek
Egyértelmű jelölések
A fedélben, mikrokapcsolókkal állíthatóak be a működési módok. Itt is lézergravírozott jelölések segítenek abban, hogy melyik állás, mit jelent.
 
 
Kisállat immunitás
A Capture esetében nagyon egyszerű a kisállat immunis mód beállítása. Mindössze egy mechanikus fület és azzal összhangban egy DIP kapcsolót kell a megfelelő pozícióba átváltani. Ilyenkor az addig az érzékelő alá közvetlenül látó zónák inaktívvá válnak.
A Capture kisállat immunis módja, villámgyors emberi mozgásérzékelésre képes, miközben a 35 kg-nál nem nehezebb állatok padlóközeli mozgása nem vált ki riasztást.
 
Álca-érzékelési mód / ÉS üzemmód
A Capture is megkapta, a már jól ismert CloakWise módot, mely leginkább álca-érzékelési módnak hívható magyarul. Ebben az üzemmódban, a mikrohullámú érzékelővel is felszerelt típusok képesek az álcázott emberi mozgást (pl.: vastag kabátot, köpenyt terített magára valaki) is hatékonyan felismerni és riasztani.
A DIP kapcsoló másik állásában a PIR és a mikrohullámú rész együtt dolgozik „ÉS" módban (DualTech), mely üzemmódban az eszköz kevésbé zavarérzékeny, mint az érzékelő részegységek külön, külön. Ez utóbbi mód szolgál padlófűtéses helyiségek, kazánházak, hatalmas ablakfelületű helyiségek, stb. téves riasztásoktól mentes védelmére.
 
 
Alacsony / Normál (G2) érzékenység üzemmódok
A DIP kapcsoló LOW állásában az érzékenység lecsökken, ez használható a mennyezeti érzékelőnél a túlérzékenységből fakadó, esetleges téves riasztások elkerülésére. A kapcsoló másik állásában normál érzékenységgel működik az érzékelő.
 
 
LED vezérlése a központról
Az „E" „RLED" jelű kapocsról vezérelhető a beépített, sétateszt/riasztási LED működése.
Ennek beállításához használható a DIP kapcsoló fölső állása.
 
 
A Capture vezetékes típusainak felszereléséről, bekötéséről, beállításáról a képre kattintva érhető el bemutató video:
 
 
Típuskínálat
Vezetékes típusok
Az alábbi ábrán és táblázatban összefoglaltuk a vezetékes Capture modelleket és legfontosabb jellemzőiket.
 
 
A Capture vezetékes típusairól a képre kattintva érhető el bemutató video:
 
 
Vezeték nélküli, rádiós típusok
Mint ahogyan más Texecom érzékelők esetében is, úgy a Capture típusoknál is megtalálhatók a Ricochet mesh rendszerrel kompatibilis, vezeték nélküli típusok.
Felszerelésük és beállításuk a Capture vezetékes modelljeinek módszerét követi.

Az alábbi ábrán és táblázatban összefoglaltuk a rádiós Capture modelleket és legfontosabb jellemzőiket.
 
 
A Capture vezeték nélküli, rádiós típusairól a képre kattintva érhető el bemutató video:
 
 

További információkért, konkrét ajánlatért, kérjük, Texecom terméktámogató kollégáinkat keresse:

Rác Géza: +36 30 791-3334  rac.geza@modernalarm.hu

Bogya Zsolt:  +36 30 894-0630  bogya.zsolt@modernalarm.hu

 További információk az angol nyelvű capture.texe.com oldalon,
vagy a TexecomPro aplikációban találhatók az eszközökről!