- Regisztráció

C-Tec Tűzjelzők az élvonalban

2023.11.29.

 
 
     
 
Egy büszke angol a tűzjelzés élvonalában
 
A C-Tec az Egyesült Királyság legnagyobb független gyártója a minőségi életvédelmi elektronikai berendezések terén. A világ 70 országában van jelen. Termékportfóliója lefedi az életvédelem teljes igényét.

CAST tűzjelzőrendszer protokoll
A több mint 40 éve alapított cég eleinte az általuk tervezett tűzjelző-központokat, a sokak számára ismert, Apollo és Hochiki érzékelőkhöz gyártották. Ennél azonban többre vágytak. Ezért többéves, és több millió fontos fejlesztés révén, megalkották a saját tűzjelző-rendszer protokolljukat, amely – a gyártó szerint – a világ leggyorsabb és legerősebb tűzjelző kommunikációs megoldása lett.
Ez a CAST (C-TEC Addressable System Technology).

Mi is a CAST és mitől más?
Egy teljesen új kommunikációs megoldás az eszközök és a központpanel között, ahol  eszköz és eszköz közötti párbeszéd is jelen van, így alkotva meg a valódi egységet. A legfontosabb a CAST protokollban az „elosztott intelligencia", vagyis az eszközök autonóm döntéshozatali eredményeként, a cselekvés gyorsasága. Több más tűzjelző-rendszer soros lekérdezés elvén működik, ezzel szemben a CAST protokoll az úgynevezett BROADCAST üzenetküldést alkalmazza.A soros lekérdezés helyett, a CAST megoldás, BROADCAST üzeneteteket küld egyszerre 16 eszköznek. A megszólított eszközök válaszolnak a tűzjelző központnak, azonban nem csak a panelra hallgatnak, hanem egymást is figyelik. Ezek az intelligens eszközök értelmezni tudják, ha egy másik érzékelőnek magasabb prioritású az üzenete és ilyenkor a saját üzenet elküldését késleltetik (például hibaüzenetek esetén). Ezt hívjuk autonóm döntéshozatalnak. Így a tüzet nagyon gyorsan lehet jelezni, ráadásul a BROADCAST üzenetekkel sokkal gyorsabban lehet kimeneti eszközöket aktiválni. A hangjelzőket pillanatok alatt lehet indítani, vagy leállítani. A CAST protokoll kombinált áram- és feszültségjeleket, avagy hibrid visszatérő jelet használ, így a jelzés megzavarásához is sokkal több energia kell, emiatt nagyobb az immunitása a zajjal, adatsérüléssel szemben.

40 V-os hurokfeszültséget használ, ami a kommunikációt hosszabb hurkok esetén is stabilabbá és gyorsabbá teszi. Előnyös hosszú kábelszakasz esetén, ahol a feszültségesés következtében a jelzések lassabban érkeznének meg, vagy a kimeneti eszközök késlekedve indulnának el. Egy CAST hurokra 255 címezhető eszközt lehet illeszteni. Más protokollok esetében általában egy hurokon kevesebb eszközt lehet használni.A C-Tec címezhető tűzjelző-rendszerei közül a kisebb XFP sorozat, kifejezetten költséghatékony megoldást kínál olyan objektumok esetében, ahol elegendő egy, vagy két hurok és megfelel a 16 vagy 32 zónás kialakítás. Ezáltal nagyon kedvező áron lehet legfeljebb 510 darab eszközt tartalmazó védelmet biztosítani. Ha az épület mérete igényli a magasabb eszközszámot, akkor gondolkodhatunk a ZFP sorozatban is, ami 1, 2, 4, 6, 8 hurkos változatokban elérhető.

Mindkét központsorozat elérhető CAST és Apollo protokollal is (az XFP központ ezen kívül Hochiki protokollal is). A ZFP központok kezelése a színes érintőkijelzővel soha nem volt még ilyen egyszerű. Menürendszere nagyon jól átlátható és a különböző feladatok szerint csoportosított. Mind az XFP, mind a ZFP pontok hálózatba köthetőek.Az XFP központból maximálisan 8 darab köthető össze, míg a ZFP központ esetében maximálisan 64 darab központ és 64 érintőképernyős távvezérlő. Egy 8 hurkos központ maximális eszközszáma 2040. Amennyiben mind a 64 központot összekapcsoljuk egyetlen hálózatba, akkor akár egy 130 560 eszközt tartalmazó tűzjelző-rendszert is kiépíthetünk.A C-TEC CAST érzékelők mindegyike beépített izolátort tartalmaz. A fejlett algoritmusainak köszönhetően, kiszűrik a pillanatnyi abnormális környezeti jelenségeket, így minimalizálják a téves jelzések számát. A CAST pontszerű érzékelők között megtaláljuk az optikaiakon kívül, a programozható hő-, illetve programozható multiszenzor érzékelőket is. Ezek egy eszközben, több érzékelési módot tartalmaznak, pl. (lehet alacsony, vagy magas hőmérsékleti jelzéspontú hőérzékelő, vagy hősebesség-érzékelő) ami a programozószoftverből állítható ba. A multiszenzor érzékelőnek ötféle működési módja van. A ZFP rendszer számos modullal, illetve bővítő panellel rendelkezik, a helyszínre szabható igények kielégítése érdekében.

A C-TEC ENVISION menedzsment, távelérési és távkezelő alkalmazással a világ bármely pontjáról azonnal információt kaphatunk a rendszerek állapotáról. Betekintést nyerhet a felügyelettel megbízott személy (épületüzemeltető), valamint a telepítő cég, távolról is ellenőrizni tudja a rendszert, egy esetleges hibajelzés esetén.Egy kattintással kinyerhető minden adat, például az érzékelők szennyezettsége. Az alkalmazással akár egyszemélyes sétateszt is elvégezhető, az applikáció mutatja a tesztelt, illetve tesztre váró érzékelőket.
A teszt közben az érzékelőkhöz megjegyzést fűzhetünk, vagy akár fényképet is csatolhatunk. A teszt végén jegyzőkönyvvel bizonyíthatjuk az elvégzett ellenőrzést, amit elküldhetünk a megrendelőnek is. Az ENVISION tartalmaz még egy grafikus felületet is, ahol az alaprajzon pontosan láthatjuk a tűzjelzés helyét, és nyomon követhető a tűz terjedése.

A C-TEC rendszerek megismeréséhez keressen minket bizalommal, vegyen részt az oktatásainkon!
 
A C-TEC, szaküzletünkben, webshopunban elérhető eszközei, terméktípusok szerint:
 
     
     
 
 
 
  
 
     
További információkért, konkrét ajánlatért kérjük, C-TEC terméktámogató kollégnkat keresse

Bogya Zsolt:  bogya.zsolt@modernalarm.hu
 
 
     
Modern Alarm Kft.
1134 Budapest, Kassák Lajos u. 61.
Tel.: +36 1 237-1915