- Regisztráció

<< Vissza

Látni a fáktól az erdőt

2019.04.04.

Hogyan segítheti a hőkamera technológia a vadőrök látását,  és a természet egyensúlyban tartását 
Egy sötét ruhás ember lopakodik az erdőben és keres valamit. Hirtelen megáll. és balra néz egy sűrű bozót felé. A szeme elé emel egy binokulárt, majd balra fordulva még halkabban elindul. Előtte egy európai bölény legelészik – egy veszélyeztetett faj képviselője. Az ember felemeli a vadászpuskáját és lelövi az állatot, könnyen, gond nélkül. Egy másik ember 50 méterrel mögötte van. Ő is lát mindent, amit az első ember lát a binokulárján keresztül – de a mobil telefonján.

Orvvadászok? Nem, vadőrök, akik fontos munkát végeznek egy veszélyeztetett faj védelme érdekében. Időnként szükséges ritkítani a vadakat, annak megakadályozására, hogy az egyedszám meghaladja a terület eltartóképességét.
 
A vadőrök munkájának része, hogy egyensúlyban tartsák azt a területet, amelyikért felelősek. Előfordulhat, hogy egy állat túlnépesedik, ez pedig veszélyezteti az ökoszisztémát. Ezek az állatok jelentős kárt okozhatnak – mint például Franciaországban a vaddisznók. Kétmilliósra becsült egyedszámukkal kárt tesznek a kertekben és gazdaságokban, de még a városokba is bekóborolnak, közúti baleseteket okozva. Más fajok esetében az egyedszám jóval alacsonyabb – alapvetően az olyan veszélyeztetett fajok esetében, mint például az európai bölény. Ezeket a fajokat meg kell menteni, gondoskodva róluk – például az orvvadászatot megállítva, vagy kontrollált ritkítással.
 
Az egyensúly megteremtése
A technológiának nagy szerepe van ezen állatok kezelésében- a chipek és az elektromos kerítések a legnyilvánvalóbb példák erre. De mostanában egy technológiai újdonság is a vadőrök eszköztárának fontos részévé válik az egyensúly fenntartásban. A hőképalkotást régóta használják a biztonságtechnikában, hogy észleljék a bűnelkövetőket, de most már arra is alkalmas, hogy sötétben lévő, vagy (pl. sűrű erdőben) rejtőzködő állatokat találjunk meg segítségével. A technológia használható orvvadászok azonosítására is, remélhetőleg még mielőtt ők találnák meg az állatokat.

Az is fontos, hogy minél hamarabb azonosítani tudjuk a sérült állatokat, amelyeknek ellátásra van szükségük -  és egy,  a sűrű aljnövényzetben  a sebeit nyalogató állat megtalálása sok időbe kerülhet.

A hőképalkotást már használják az orvvadászat elleni küzdelemben; 2016 novembere óta például egy dél-afrikai orrszarvúfarmon hőkamerákat alkalmaznak az orvvadászok elleni védekezésre - a kerületvédelmi rendszer részeként.


Technológia
A hőképalkotás a látható spektrumnál hosszabb hullámhosszú fényt használja. Minden abszolút nulla foknál (-273°C) melegebb tárgy kibocsájt ilyen infravörös sugárzást. A hőkamerák ezt az ember számára nem látható fényt hasznosítva alkotnak képet. Ez azt jelenti, hogy sötétben az erdőben egy hőforrás – például egy állat, vagy egy orvvadász – könnyen észrevehető.  
A hőkamera technológia már kézi, hordozható kivitelben is elérhető – mint például a Hikvision hőkamerás monokuláris vagy bispektrumos binokuláris kamerái. Ezekkel a hordozható kamerákkal olyan dolgokat is észlelhetünk, amit szabad szemmel, vagy akár egy látható tartományban működő kamerával sem vennénk észre.  

Mindkét kamera masszív kivitelű – IP67 védelemmel- és extrém hidegben vagy melegben is képesek működni; ezáltal mostoha időjárási körülmények között is használhatóak.  
A kamerák segítségével megmérhetjük a tárgyak távolságát, gyorsan észrevehetjük és követhetjük a célpontokat. 
 
A nagyfelbontású OLED kijelző és szemlencse nagyméretű, éles képet biztosít. 

WiFi a képmegosztáshoz
A Hikvision termékek egyik legérdekesebb és legegyedibb előnye, hogy WiFi kapcsolatra képesek. Ez azt jelenti, hogy a mobiltelefonos applikációja segítségével egy másik ember is megfigyelheti, amit a kamerába néző személy lát. Az apa megoszthatja az általa megfigyelt állatot a gyermekével; vagy egy, a terepen dolgozó vadőrt is felügyelhetünk – ez pedig új szintet jelent a működés és az észlelés terén. 
 
A kamerát háromlábú állványra helyezve a felhasználók távolról figyelhetik az állatokat anélkül, hogy megzavarnák őket.
 
A hőkamera technológia használata messze túlnyúlik a megfigyelésen. A vadőrök nap mint nap szembesülnek azzal, hogy milyen nehéz az olyan állatok megfigyelése, amelyeket az evolúció lopakodásra szelektált. Az innovatív hőkamerák azonban a vadőrök segítségére lehetnek ennek a feladatnak a megoldásában. A mondás szerint nem látjuk a fától az erdőt- a hőképalkotó technológia segítségével viszont sokkal többet láthatunk a lombozaton keresztül, így a fák kevésbé jelentenek akadályt a megfigyelésben. Remélhetőleg a hőkamerák segítségével akár ritka fajok is megmenthetőek. Örvendetes, hogy a korábban már említett európai bölények száma is növekszik az utóbbi időben.
 

További részletekért kérjük, keresse kollégánkat:
Waldmann Tamás
Műszaki tanácsadó,
a Modern Alarm Kft. Hikvision szakreferense
+36 30 791-3336
waldmann.tamas@modernalarm.hu