- Regisztráció

Színes képek, teljesen sötétben is

2018.07.19.

Színes képek, a legsötétebb éjszakában is – Hikvision ColorVu kamerák
A Hikvision cég régóta fejleszt innovatív megoldásokkal rendelkező termékeket, melyek az évtizedek során továbbfinomított videomegfigyelési technológiákon alapszanak.  
A nemrégiben megjelent ColorVu kamerák két hardverfejlesztésének köszönhetik az éjszakai, mostoha megvilágítási körülmények között nyújtotta kiváló képminőségüket: a fejlett optikáknak és a nagy érzékenységű szenzornak. A hagyományos objektívekkel ellentétben a ColorVu optikáinak legnagyobb relatív nyílása (fényereje) F1.0, ami lehetővé teszi, hogy adott idő alatt több fény jusson az érzékelőre, ami rövidebb expozíciós időt enged meg ugyanakkora érzékenység mellett. Így jóval gyengébb megvilágítás mellett is megfelelő képet kapunk.
(F1.0 rekesznyílásnál négyszer annyi fény jut a szenzorra, mint F2.0 esetén)

Speciális bevonatú lencsetagok 
Az optikai lencsetagok fejlettségének meghatározó jellemzője, azok anyaga és bevonatuk minősége. A Hikvision ColorVu kamerák objektívjei széles spektrumú becsillanás-védő
bevonattal ellátott (BBAR: Broad-Band Anti-Reflection), extra alacsony diszperziójú (ED: Extra-Low Dispersion) optikai üvegből készülnek, a visszaverődések csökkentése, valamint a képélesség és színhűség biztosítása, és a kontraszt növelése érdekében. Ezek a megoldások hatékonyan csökkentik a lencsetagok közötti, optikán belüli fényvisszaverődés okozta becsillanást is (úgynevezett „lens flare" jelenség), így egy esetlegesen ebből fakadó fényfolt sem takarja ki a kép kulcsfontosságú részét.

Színes képek, sötét szobában is
A nagy érzékenységű ColorVu kamerákat olyan megfigyelési feladatokra tervezték, melyek nagy felbontású képeket igényelnek, ultra alacsony megvilágítási viszonyok között. A ColorVu kamerák rendkívül hatékony foton-elektromos átalakításra képesek. A kamerák fejlett szenzortechnológiával rendelkeznek, egy újfajta fénygyűjtő struktúrával, amely nagymértékben megnöveli a fotonok hasznosításának arányát. A tesztek szerint a ColorVu kamerák folyamatosan színdús, éles képet biztosítanak egészen a legalacsonyabb megvilágítási szintekig. Eközben a kamera öntanuló 3D DNR algoritmusa kiváló minőségű képet ad. A fejlesztés során azt tartották szem előtt a mérnökök, hogy a kamera extrém alacsony megvilágítás esetén is képes legyen kiváló minőségű, színes képet adni. A ColorVu kamerákat
IR reflektor helyett, meleg-fehér fényű megvilágítással egészítették ki, tehát amikor egyáltalán nincs fényforrás (még utcai megvilágítás vagy a csillagfény sem) akkor is színes képet adnak. Ez a funkció környezetbarát, nem éles, meleg színezetű fényt használ, így csökkentve a mesterséges megvilágítás okozta, zavaró elszíneződéseket.
Ennek eredményeként a Hikvision ColorVu kamerák színes képet nyújtanak egész nap, gyér megvilágítási viszonyok között is.

Alkalmazási terület
A kamerák élénk, színes képet biztosítanak számtalan felhasználási körülmény esetén, akár megvilágítás nélküli közterületeken,
útkereszteződésekben, ipari parkok éjszakai megfigyelésekor, és minden olyan esetben, ahol a színinformáció különösen fontos. Számos esetben nem csak forma, vagy konkrét szöveg, szám alapján kereshetnek egy cserbenhagyó, vagy körözött járművet (pl. típus, rendszám), hanem ennek hiányában, színe alapján is, ami nem megfelelő megvilágítás esetén félrevezető is lehet.
Személyleírásban gyakran szereplő jellemző a ruházat színe. Ilyen esetben nem csak a nyomozás, de később a bizonyítás szempontjából is fontos, hogy valós szín legyen látható a felvételen, az alapján is legyen kereshető a személy.
Abban az esetben, ha a külső megvilágítás gyenge, vagy teljes sötétség van, a Hikvision ColorVu kamerák még mindig képesek értékes színinformációk rögzítésére.
 
Hikvision ColorVu technológia a Turbo HD 5.0 és a Easy IP 4.0 termékcsaládokban érhető el.